25 Ağustos 2013 Pazar

bir pantolon uğruna

Başlık bu hafta sonumu net açıklamıştır bence. Bu hafta sonumun hedefi pantolon dikmek idi. hatta diğer yazılarımdaki ritüeli de gerçekleştirerek bu resmi çektim.







Kurallara uyarak kestim. Ancak bu ömrümde kestiğim ikinci pantolon. İlki bir fiyasko idi. Bu daha düzgün olsun diye bir de teyelledim.




Kumaşım yine parça kumaş olduğu için ancak paçalara yetti.Stres altında iştahı açılanlardanım. Bu yüzden bedenime güvenemedim ve 44 beden kalıbını çıkardım. Ancak bol oldu. Biraz daraltarak diktim. Kemer için ise giymediğim başka bir pantolonumun kemerini çıkardım.

Dikişten sonra gene giydim. Baktım hala bol. Biraz daha küçülttüm. Bu sefer üstü dar, üst bacak bölümü bol. Ben de sıkıldım. Zaten beni bekleyen bir sürü iş var iken ve ben sadece keyif almak için makinenin başına oturmak isterken, dikiş strese soktu beni. Ben de bıraktım. Haftaya 30 ağustosla beraber üç günlük tatilimde pantolonu bitirmeye karar verdim.


 Ama boş oturmadım. Yemek yaptım.

Yemek konusunda iddialı değilimdir. Herkesin bildiği şeyler mutfağımda pişer. Ama bu gün kendimce farklı birşey yaptım. Zeytinyağlı biber dolmasını ( elimde çam fıstığı ve kuş üzümü kalmadığı için) poğaçanın üzerine koymak niyetiyle aldığım ay çekirdeği ve sarı kuru üzümle pişirdim. Lezzeti farklı oldu.

Ailem beğendiği için paylaşayım dedim. Ama ben kuralcıyımdır. Bir daha bunu, yine malzemesiz kalana kadar pişirmem. Bir de poğaça yaptım. Poğaçanın tarifini vermek isterdim ama Cahide jibek hanıma haksızlık olmasın diye sadece linkini vereceğim.http://cahidejibek.com/tag/pastane-pogacasi/    Bu poğaçayı patatesli yaptım. Bir de farklı olsun diye üzerine ayçekirdeği içi koydum da hoş olmadı ama. Yine de maksat farklı tatlar olsun.



















Ama fırında fazla tutmuşum.




















Bu fazla kızarmalar da fırınımın da payı büyük.Ama lezzeti güzeldi. Bu tarif için Cahide hanıma teşekkür ederim. 


Bir de yeni kumaşlar aldım. Tanesi iki buçuk liradan on liraya. Yıkadım ama ütü gerektirmedi. Kumaşların cinsini bilmiyorum. Fakat tiril tiril, su gibi akıyor. Böyle kumaşları çok seviyorum. Çok büyük değiller, ancak kısa kollu bluz ya da yarım iş bir pantolon çıkar hadi onları da göstereyim.




















Birisi de merserize kısa kollu yakasız bir üst dikmeye çalışacağım ama şimdi değil. Pantolonu halletmem ve trikonun nasıl dikildiğini öğrenmem lazım önce. Bu haftalık bu kadar. Sonra yeniden görüşmek üzere.

18 Ağustos 2013 Pazar

yeni yeleğim

Temizlik sırasında elime havlı olan bu kumaş geçti. Çift enden, bir metre bile değil. Ne zaman aldığımı hatırlayamadım. Hatta bu kumaşı ne için aldığımı bile unutmuşum. Aslında böyle kumaşları giyside sevmiyorum. Hele eskiden iyice uzak durduğum halde bu kumaşı aldıysam yastık falan mı dikecektim acaba? Bayramdan beri ne yapayım diye düşündüm durdum. En sonunda şubat 2013 burda sındaki bu ceketi yelek olarak dikmeye karar verdim.




Ben ki patronlarda değişiklik yapamazken, niye böyle düşündüm bilmiyorum. Yakası fazla açık omuzlar geniş kol evi de ayrı bir derin oldu. Ama aynı kalıptan kusurlarımı düzelterek bir yelek daha dikeceğim. Neyse kol evi ve dış çevresini biye ile temizlemeye karar verdim. İçine astar dikmedim. Atmayan bir kumaş, dikimi de rahat oldu.



Biye kullanacağım için yaka ve kol oyuntusunu paysız kestim. Hazır biyeyi de ilk defa kullandım. Gerçekten büyük rahatlık. Vakti zamanında kızım daha küçücük bir prenses iken, ona biyelerle süslü bir elbise dikmiştim de yarım günden fazla biye hazırlamakla uğraşmıştım. Hazır biye kullanmak çok hoşuma gitti. 



Ceketin ön ve arka kalıbını çıkarırken farklı bir stil oluşturmuşlar. Yan dikiş yok. Kup yerlerinden parçalar dikiliyor. Ama başladım bir kere. Yine de düşündüğüm kadar oyalamadı. Bütün dikişlerini kapattım. Kumaş atmadığı halde temiz dursun diye içine sürfile de yaptım. Sonra da biye ile kontörledim. Böyle bir tabir olmayabilir. Şu an ben kullandım.:))


Sadece yakası istediğim gibi olmadı ama etek ucunun volanlı oluşu, önünün yuvarlak kesimi çok güzel. Hazır biye kullanmak da çok pratik. Kusurları benim acemiliğimden oldu. Fakat ütü ile daha düzgün göründü. Şu an için düğme mi, yoksa çıt çıt mı kullanmalıyım, kara veremedim. Laceen de öbi kemer görmüştüm. Belki bir tane de ben dener, obi kemer ile kullanırım. 

Yine de fena olmadı gibi. Biraz dikişimi düzeltirsen iyi olur. Acaba bunu triko kumaştan dikebilir miyim ki?

11 Ağustos 2013 Pazar

Annemin Eteği

Bayramdan önce annem bu cıvıl cıvıl kumaşı getirdi. Bir arkadaşı hac hediyesi getirmiş. Uzun etek dikelim deyince ne yalan söyleyeyim "Bana verse" diye bile içimden geçti. Öyle güzel kumaş. Neyse ben patronsuz kesemem. Annemi kırmadan bunu söyledim. Annem usta olmasa da eski stil dikiş bilir. Kumaşı öyle katladı, böyle katladı,bir yerlerden de makası vurdu hoop altı parçayı elime verip dik dedi. O anı görüntüleyip buraya koymak isterdim. Ama annemin yanında "Dur anne makas elindeyken resmini çekeyim" diyemedim. Bana da dikmek düştü. Ama ancak bayramdan sonra ( kısacası bu sabah) bitirebildim. Akşamleyin ütüsünü de yapıp götüreceğim. İşte resmi;



Tedaviler annemi iyice şişmanlattı. Neyse gidişatımız iyi. İnşallah kurtardı gözüyle bakıyorum. 
Kumaştan küçük bir parça da artmıştı. Onu da yeğenime jile yaparım diyordum ama bulamıyorum. Temizlik sırasında oruç kafa kırpık kumaş zannedip attım mı acaba


6 Ağustos 2013 Salı

kızımın kot gömleği

İlk diktiğim kapşonlu gömleği çok sevmiştim. Hatalarım çok fazla olsa da, kullanılması pratik bir giysi oldu. Ben de ( sözde bayram temizliği yapacağım için dikiş dikmeyecektim) iki hafta sonu temizlik aralarına sıkıştırarak, aynı kalıptan kot kumaşı ile bir gömlek daha diktim. 

Dikiş kutum ile kumaşı yanyana koyup resmini çektikten sonra kesebilmem için iki gün geçti. Sonra bir akşam makası vurdum. :))
Kızım kapşonu farklı kumaş olsun deyince, ben de küçük depomu karıştırdım ve yine kızım için diktiğim bir elbiseden kalan ( ki o zamanlar 5-6 yaşından büyük değildi) kumaşı kapşona kullanmaya karar verdim.


Dikişlerini tıpkı kotlarda olduğu gibi katlamalı temiz dikiş ile yaptım. Bu tabiri de dikiş teknikleri kitabından öğrendim. Keserken makas yönünü şaşırdı, payı fazla kesmişim. Neyse ki bu hatam gömleğin akibetini fazla etkilemedi. Payların birini daha kısa kesip, uzununu üzerine getirirken de zorlandım. Zaten bu dikişi fazla sevmezdim. Eski makinem kalın kumaşları dikemezdi onun için fazla çalıştığım bir husus hiç olmadı. Ama şimdiki makinem var ya yağ gibi kaydı kumaşın üstünde.


teyel almadan iğneleyip diktim. O kadar resim çekmişim. Eklemesem olmaz dii mi ama:))

Sonra da kapşonu diktim.


İşte gömlekte işçiliğimi beğendiğim en güzel bölüm kapşonun çevresini biye ile, hem de elimle yaptığım kot biye ile temizledim. Üstelik kapşonu gövdeye birleştirdiğim kısımı da kendimce farklı bir teknikle düzenledim. Kapşonun hem çevresi, hem de dikişleri kot biye  ile çevrildi 

Hakikaten bu bölümünü çok beğendim hele de makine sorunsuz dikti yaa o an gerçekten mutluydum Neyse.

Şimdi de memnun olmadığım bölümü. Cepleri farklı olsun, aşağıdaki cep fonksiyonel olsun istedim ama, bitip de gömleğin karşısına geçince beğenmedim. Gerçi kızım çok güzel olmuş çok işime yarar gibi şeyler söylese de, bana kıyamadığından dedi biliyorum. Ama sökmek için vakti olmadığından bu şekilde bitirdim 

Düğme yerine çıtçıt bastırdım hazır gömleklere benzesin diye. Güzel durdu bence.
Bayramda giyecekmiş yavrum. 
Neyse
Herkese iyi bayramlar sonrasında görüşmek üzere.